Skip to main content

Am scris săptămânile trecute câteva cuvinte despre ALȚI PROFESIONIȘTI.

Astăzi revin cu o reformulare, refresh-uită: ALȚII SUNT ”PROFESIONIȘTI”.

Veți vedea de ce această reformulare își merită din plin sensul:

  1. IMM-INVEST – v-am scris atunci să citiți tot, chiar și ce este scris mic, mic, mic de tot. Acum vin și vă spun că veți rămâne o vreme doar cu cititul. Fiecare trebuie să înțeleagă ce trebuie și să se replieze.
  2. Bonificația de 5% la impozitul pe profit și de 10% la impozitul pe venitul microîntreprinderilor. Da, se aplică, dacă plătești până pe 25.04.2020. Ceasul ticăie în fiecare secundă și ochii noștri îl urmăresc non stop, cât mai este până pe 25?

Ceea ce nu știți voi este că noi, alți profesioniști, suntem cantități neglijabile pentru ALȚII SUNT ”PROFESIONIȘTI”, cei care ”gândesc” legislația. Probabil că vom afla pe 24.04.2020 ora 23:59 cum anume vor să declarăm bonificația. Acum suntem pe hold, oare pentru a câta oară în ultimele săptămâni !

3 S-au eliminat facilitățile fiscale pentru indemnizația de șomaj tehnic și cea privind concediul pentru părinți pentru anumite categorii de activități

Angajații firmelor de construcții, IT, cercetare-dezvoltare sau cei cu handicap grav, nu beneficiază de facilități fiscale dacă sunt în șomaj tehnic sau concediu pentru supravegherea copiilor suportate din bugetul de stat (aici se face trimitere la primele de asigurare voluntară de sănătate, precum și serviciile medicale furnizate sub formă de abonament, suportate de angajator pentru angajații proprii – cei 400 euro/an). Prevederea din OUG nr. 48/2020 se aplică începând cu luna aprilie 2020.

  1. Avocații a căror activitate este redusă de efectele coronavirusului, pe durata stării de urgență, beneficiază de indemnizație de șomaj tehnic dacă în luna pentru care solicită indemnizația, încasările sunt mai mici cu 25% decât media lunară a anului 2019.

Profesionisții conform Codului civil, avocații și persoanele ce realizează drepturi de autor calculează, declară și achită impozitul pe venit și asigurările sociale în baza Declarației unice, pe care o vor depune pentru veniturile realizate în anul 2020.

  1. Reglementări suplimentare pentru sponsorizările efectuate de microîntreprinderi.

Microîntreprinderile pot efectua sponsorizări deductibile fiscal și către instituțiile și autoritățile publice, fără a avea obligația ca acestea să fie înscrise în Registrul entităților/unităților de cult. Măsura vine să trateze corect donațiile efectuate de microîntreprinderi în mod direct pentru zonele fierbinți sau de risc și care nu ar fi putut beneficia de facilitatea fiscală pentru a fi scăzute din impozitul pe venitul micro.

  1. Reglementări specifice privind rambursarea de TVA.

Rambursarea de TVA se realizează de principiu prin control ulterior, dar condiționat pentru anumite categorii de contribuabili.

Ce înseamnă condiționat: acei contribuabili care au înscrise fapte în cazierul fiscal, care au demarat procedura de lichidare voluntară, care au declanșat procedura de insolvență, care au un grad de risc ridicat, cei pentru care a fost începută deja inspecția fiscală, suma solicitată la rambursare este mai veche de 12 luni, contribuabilul este la prima rambursare după înregistrarea în scopuri de TVA. Aaaa, și mai scrie ceva: ”organul fiscal central, pe baza informaţiilor deţinute, constată că există riscul unei rambursări necuvenite” – rambursarea se soluţionează după efectuarea inspecţiei fiscale anticipate. Prevederea se aplică și contribuabililor cu sume în curs de soluționare și pentru care nu a fost emisă decizia de rambursare pănă la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe.

 

Încă este greu,  nu are cum să fie ușor. Dacă te încălzește un pic, e greu pentru toți, nu doar pentru tine, ci și pentru mine. 

 Tot ce știu sigur este că schimbarea se va vedea în fiecare dintre noi. Despre asta vom mai vorbi…

 #Să fiți bine !