Skip to main content

Iar a plouat cu modificări legislative mai ales în zona somajului tehnic.

În ultima zi lucrătoare a lunii mai, pe 29 mai precis a fost publicată O.U.G. nr. 92. Asta este ușor de ținut minte, doar te gândești la ultima zi a lunii, inversezi cifrele și gata, ții minte și actul normativ care îți mai aduce ceva.

Mă gândeam să îți zic așa: dacă ești în categoria angajatorilor care au fost afectați de epidemia de coronavirus … haide să fim serioși, în afară de farmacii și supermarketuri cine nu a fost cu adevărat afectat în ultimele luni?!

Și acum să vedem care-i vestea! Tu decizi dacă pentru tine este bună sau nu.

Tot ce trebuie să reții bine este faptul că această O.U.G  aduce o serie de măsuri pentru stimularea angajărilor și pentru susținerea locurilor de muncă, la angajatorii ce au fost afectați de epidemia de coronavirus.

Adică, începând cu luna iunie 2020, angajatorii care au înregistrat contracte de muncă suspendate pentru șomajului tehnic, o perioadă mai mare de 15 zile pe durata stării de urgență sau stării de alertă, chiar dacă au beneficiat sau nu de decontarea indemnizației de șomaj tehnic de la buget, beneficiază pentru o perioadă de 3 luni de decontarea unei părți din salariu, tot din bugetul asigurărilor pentru șomaj.

Cât anume?

Păi, cam 41,5% din salariul de bază brut, corespunzător locului de muncă ocupat, dar nu mai mult de 41,5% din salariul mediu brut pe țară. Până acum ai învățat cred, că suma exactă a salariului mediu brut pe țară, care este 5.429 lei.

Concluzie, suma maximă decontată în următoarele 3 luni este cel mult 2.253 lei.

Ei, știi că nimic nu este gratis! Ai și o obligație dacă vrei să primești ”ceva”!

Trebuie să menții relațiile de muncă cu angajații respectiv, cel puțin până la data de 31 decembrie 2020.

Dacă te aflii în situația în care tu, ca angajator aveai mai multe obiecte de activitate, din care cel puțin unul se află sub incidența restricțiilor de desfășurare a activității stabilite de autorități, ai două variante:

– primești salariatul înapoi la muncă, iar statul, prin bugetul fondului de șomaj îți suportă 41,5% din salariul brut;

– contractul de muncă rămâne în continuare suspendat și nu se schimbă nimic. Doar vă uitați la cei care pot lucra J

Stai așa că n-am terminat! Trebuie să știi și cum se decontează cei 41,5% din brut!

Tu angajatorule suporți integral cheltuielile de salarii și….ai de luat J

Ulterior, în luna următoare, începând cu data de 01 și până pe 25, faci din nou procedura pe care deja o știi bine: cerere însoțită de declarația pe propria răspundere, lista persoanelor ce beneficiază de această sumă, totul frumos împachetat, chemi ”poștașul electronic” și direcția către agențiile de șomaj.

Și,  SURPRIZĂ! modelul documentației, probabil că va apărea pe 30 iunie, noaptea, pe la 12.

Cică, bănuții pentru decontarea din bugetul asigurărilor pentru șomaj îi vei primi în cel mult 10 zile de la depunerea declarațiilor și după ce faci plata pentru perioada la care ai făcut solicitarea de plată.

În plus, dacă în perioada 01 iunie 2020 – 31 decembrie 2020, încadrezi în muncă șomeri cu vârsta de peste 50 de ani, primești lunar 50% din salariul angajatului, dar nu mai mult de 2.500 lei, pentru o perioadă de 12 luni.  Cel pe care-l angajezi trebuie să fie în evidența agențiilor pentru ocuparea forței de muncă. Mai mult, faptul că se acesta a fost disponibilizat și trimis în șomaj e musai să știi că încetarea contractului de muncă s-a efectuat pe durata stării de urgență și a stării de alertă, din motive neimputabile lui.

Iar dacă vrei să angajezi până la 31 decembrie 2020, cu normă întreagă, persoane cu vârsta între 16 și 29 de ani, care la fel, figurează în evidența agențiilor pentru ocuparea forței de muncă, primești lunar pe o perioadă de 12 luni, 50% din salariul angajatului, dar nu mai mult de 2.500 lei.

Nu uita, că în ambele situații, dacă angajezi tineri sau dintre cei peste 50 de ani ai obligația să  menținii contractul de muncă cel puțin 12 luni după cele în care ai primit ajutorul.

 #Să nu uiți să dai share, poate au nevoie și alți