Skip to main content

Dacă mă duc în zona imaginației, vă ”croșetez”aici o poveste despre cei 33% … dar să trecem la treabă, zic!

Se pare că începutul de an vine și cu vești bune.

În principiu este vorba despre modificările introduse prin OG nr. 16/2022 și noua lege referitoare la limita de de 33% din salariul de bază al angajatului, bani neimpozitați salariatului.

Cu alte cuvinte, pentru aceste sume nu se va plăti CASS, CAS și nici impozit.

Trebuie să ne pregătim pentru noul formular al Declarației 112 unde vom reflecta toate facilitățile acordate fiecărui salariat în parte. Deja mă ia durerea de cap…dar, haideți să trăim clipa!

Deci, aceste sume reprezintă  venituri neimpozabile pentru salariat. Facilitățile sunt grupate în 8 categorii și se aplică în limita unui plafon lunar de 33% din salariul de bază al angajatului.

Exemplu: dacă salariul minim este 3.000 de lei, atunci 33% reprezintă  990 lei.

Altfel spus, angajatul  mai poate primi 990 lei fără să i se rețină impozit pe venit, fără CAS, fără CASS, dacă primește facilități din cele 8 categorii pe care le voi detalia mai jos.

 Clauza de mobilitate, aplicabilă în acele activități unde locul de muncă nu este fix (expemplu: șoferi, agenții de vânzări care sunt plecați în delegații)

Această clauză este limitată la 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru indemnizația de delegare. Dacă șoferul (angajatul) se deplasează în străinătate, clauza de mobilitate este 2,5 înmulțit cu 35 de euro pe spațiul UE. Adică 87 de euro, aproximativ 400 lei. Așadar, din 990 lei avem deja 400 lei la prima facilitate dacă angajatul se încadrează în această categorie.

  1. Contravaloarea hranei dată de angajator pentru angajații proprii

Această clauză este limitată la nivelul unui tichet de masă pe zi, mai precis vorbim de un maximum de 30 de lei/zi. Deci aici trebuie să se încadreze cu această sumă. Vom vedea cum se va aplica acestă facilitate. Sunt convinsă că va veni la pachet cu tot felul de limitări și condiționări. Este foarte clar pentru mine în acest moment că angajatul în telemuncă nu poate beneficia de această facilitate. Dar. vom trăi și vom vedea.

  1. Contravaloarea chiriei pentru spații de cazare puse de angajatori la dispoziția angajaților proprii.

Aici vorbim de un plafon de până la 20% din salariul minim de bază brut, mai exact suma de 600 lei reprezintă facilitate din totalul chiriei. Avem și o condiție, că nu e chiar așa de simplu: angajatul (soțul, soția) să nu dețină o locuință în proprietate personală, în localitatea în care își desfășoară activitatea.

  1. Vacanțele: concediul de odihnă al salariatului

Este vorba despre contravaloarea serviciilor turistice sau tratament, inclusiv transportul, pe perioada concediului pentru angajații proprii și membrii de familie ai acestora. Concediul poate să fie atât în țară, cât și în străinătate.

Facilitatea are o limită/plafon anual pentru fiecare angajat de 6.789 lei, echivalentul salarial mediu brut pe țară. Atenție, această valoare trebuie împărțită la 12 luni și nu poate depăși  limita de 33%/lună.  E și asta cu mare schepsis: pe numele cui e factura, dacă pleacă angajatul imediat după concediu, dacă …Nu mă apuc de croșetat pe acestă facilitate că nu mai termin până vine vara.

  1. Contribuția la un fond de pensii facultative, în limita a 400 euro/an

Această facilitate era și în trecut, cu mențiunea că acum este inclusă în acest plafon de 33% din salariul de bază al angajatului.  Aici e simplu. Știi vorba aia, să-ți dai de pomană în timpul vieții? Cam așa e și cu pensia facultativă.

  1. Prime de asigurare de sănătate și servicii medicale sub formă de abonament, tot în limită de 400 euro de angajat/an.

Același tratament ca și în cazul pensiilor facultative. După părerea mea, facilitatea asta chiar e de bun augur.

  1. Sumele acordate angajaților care defășoară activități în regim de telemuncă

Și această facilitate era în trecut, în limita a 400 lei/lună pentru salariat. Dacă angajatul este în telemuncă, la revedere facilitatea privind decontarea hranei în limita a 30 lei/zi.

  1. Contravaloarea abonamentului la sala de fitness limitată la 400 euro/an care se aplică din luna februarie 2023

Tare aș face un pariu, la cât de aglomerate vor deveni sălile de fitness. Eu zic asa, mergeți la sală și dacă nu dă rezultate imediat, bateți la ușa psihologului să tratați această situație nouă, și/sau unele mai vechi.

În concluzie, spor la acordarea facilităților (sinonime majorărilor salariale) și atenție la plafoanele impuse de fiecare facilitate. Când trageți linie, lunar, nu trebuie să depășiți 33% din salariul de bază al angajatului. Sper să aveți și bugete să le acordați, astfel încât toată lumea să fie fericită!

Să vă rugați pentru noi când va trebui să întocmim D112! Dacă veți vedea pe stradă persoane care prezintă dureri de cap și umblă bandajați, sigur este de la completarea declarației D112 ! Fiți empatici și înțelegători, vă rog!