Skip to main content

Autostrada pe care ai pornit inițial și-a mărit nr. de km, ba mai mult, are și mai multe benzi. Să începem călătoria prin ”GRANTUL MIJLOCIU”

Granturi – capital de lucru acordat sub formă de sumă forfetară și în procent din cifra de afaceri.

Așa cum și noi suntem diferiți, și valoarea granturilor pentru capitalul de lucru are mai multe tranșe, în funcție de activitatea fiecărei întreprinderi:

Limita maximă este de 15% din cifra de afaceri înregistrată în anul 2019, cu următoarele precizări:

1. Pentru IMM-urile cu cifra de afaceri cuprinsă între 5.000 și 13.500 €, valoarea grantului este de 2.000 €

2. Pentru IMM-urile cu cifra de afaceri cuprinsă între 13.501 și 1.000.000 €, valoarea grantului este de 15% din cifra de afaceri, dar nu mai mult de 150.000 €

3. Pentru IMM-urile cu cifra de afaceri de peste 1.000.000 €, valoarea maximă a grantului este de 150.000 €.

Cine poate beneficia de granturile pentru capital de lucru, dacă se așează frumușel la rând din timp și mai are și un strop de ”noroc”:

În principal societățile cu următoarele domenii de activitate: industria alimentară și alte activități asimilate acesteia, restaurante, hoteluri, cafenele, agentii de turism, servicii din domeniul transporturilor, edituri/librării/biblioteci, industrii creative, organizări de evenimente, cu alte cuvinte, societățile a căror activitate a fost interzisă ori redusă. 

Am spus în principal, pentru că în subsidiar mai sunt și alte domenii de activitate pe care le poți consulta în Anexa nr. 2 a OUG nr. 130/2020. 

Când am scris despre IMM Invest, ți-am recomandat să citești tot, chiar și ce este scris mic și ți se pare că nu are legătură cu tine. Îți recomand și de data asta să faci același lucru, nu de alta dar tot te-ai obișnuit și zău că nu vreau să-ți ieși din mână.

Ține minte că valoarea grantului este separată de cofinanțarea de 15% din grantul solicitat, cu alte cuvinte nu primești tot necesarul pentru capitalul de lucru calculat după formula pe care ti-am spus-o mai sus, trebuie să scoți și tu de la pușculită cei 15%. 

Te-am obișnuit deja și cu termenul de condiții cumulative de acordare. Dacă la microgranturi ai avut 3, acum că te-ai făcut mai măricel, ai 4 condiții cumulative de acordare:

1. Ai obținut certificat pentru situații de urgență indiferent de culoarea lui (îți dau și o vestea bună, se deschide o nouă sesiune de eliberare a acestora în perioada 1 august – 15 septembrie 2020);

2. Ai înregistrat profit operational din activitatea curentă în anul 2018 și în anul 2019 (condiția asta este usturătoare pentru unele firme);

3. Dispui de coparticipare la constiturea capitalului de lucru în procent de minimum 15% din valoarea grantului la data utilizării grantului (ți-am spus mai devreme și despre pușculiță… )

4. Menții sau suplimentezi numărul de salariați, față de data depunerii cererii, pe o perioadă de minimum 6 luni de la data acordării granturilor, excepție pentru sezonieri și zilieri (prevăd că se va elimina această condiție cât de curând sau legiuitorul o va regândi…altfel, se va bloca și Revisalul de atâtea solicitări)

Atenție, că NU toate cheltuielile pot fi eligibile. Categoriile de cheltuieli eligibile pentru granturi – capital de lucru sunt cam aceleași ca la microgranturi :

 cheltuieli privind stocurile de materii prime, materiale, mărfuri și alte categorii de stocuri necesare activității curente;

 datorii curente și restante față de furnizorii curenți, inclusiv furnizorii de utilități;

 cheltuieli privind chiria pe bază de contract;

 cheltuieli privind achiziția de servicii și reparații necesare activității curente de bază, cu excepția serviciilor de consultanță, studii și alte categorii de servicii indirecte cu activitatea de bază;

 cheltuieli privind echipamentele de protecție medicală;

 cheltuieli privind achiziția de obiecte de inventar, inclusiv de natura mijloacelor fixe necesare pentru reluarea activității;

 cheltuieli privind achiziția de echipamente, utilaje, instalații, tehnologii, dotări independente pentru reluarea activității;

 cheltuieli privind plata datoriilor către bugetul de stat.

Beneficiarii vor depune o declarație pe propria răspundere privind folosirea grantului (tare îmi mai place treaba asta cu declarația pe propria răspundere!) Aceștia riscă pe de o parte returnarea sumei dar și plata accesoriilor în situația în care au rătăcit cumva drumul trasat cu strictețe. 

Verificarea cheltuielilor eligibile se va face pe un eșantion de 1% din beneficiarii aplicanți, așa că te poți număra și tu printre cei speciali, doar 1 dintr-o sută.

Beneficiarul va depune raportul de progres privind cheltuielile efectuate la bancă în termen de 180 zile de la data la care disponibilul a fost transferat în contul bancar al acestuia. Aici avem o treabă diferită de derulare a finanțării granturilor –capital de lucru, comparativ cu microgranturile.

Te las să digeri informația asta ți revin curând și cu un sumar pentru granturile acordate pentru investiții.

#Să-ți fie bine până atunci!

# Dacă ți-a fost de folos, dă share, ajută și alți oameni, iar eu îți mulțumesc pentru asta