Skip to main content

Cum ar fi să închizi ochii și să-ți imaginezi că poți înota într-un loc în care marea este caldă, liniștită și ireal de frumoasă… te avânți în larg fără frică și plin de dorința de a fi una cu marea. Curat, liniștit și relaxat. 

Atunci când mi-am ales meseria asta m-am gândit că voi ”înota” într-o mare caldă și lină, că totul va fi curat și ușor de înțeles. Doar scrie în lege!

Apoi au venit vremuri în care marea s-a agitat, năpădită de alge și de resturi aduse la mal.

Acum deschide ochii și compară marea cu noianul legislativ în care înotăm uneori bezmetici, alteori frustrați și de cele mai multe ori neputincioși în toată marea asta…MARE!

De ce bezmetici? Păi este simplu. 

Am stat cu ochii în monitoare, mai ales din martie și până astazi, până am învățat fiecare pixel de pe ecran și zi de zi eram din ce în ce mai confuzați. 

Cum completăm nu știu care declarație pe proprie răspundere despre care nu știam nimic în afară de faptul că este pe proprie răspundere și că este obligatorie, cănd apare nu știu care formular pe care trebuie să-l atașezi nu știu cărei declarații, cum depui declarația cu bonificație dacă nu a apărut formularul, CSU, somaj tehnic, declarație unică în ”fără număr de versiuni”…

Am obosit de atâta înotat!

Dar declarația privind beneficiarul real a fost o altă treabă ”vălurită” în marea de legislație, începând cu iulie 2019, atunci când a apărut Legea nr. 129. 

În plină pandemie am întocmit și depus situații financiare și priveam cu spaimă termenul de 15 zile de la aprobarea situațiilor finaciare, când erai obligat să bați la porțile închise ale Registrului Comerțului să-ți depui declarația să știe statul că tu ești cel care a asudat din greu pentru bănuții din firma ta. 

Apoi s-a potolit un pic marea, s-a ridicat un strop ceața și a adus cu ea OUG nr. 70/2020 care a amânat până la 1 noiembrie aglomerația de la porțile Registrului, unde trebuia să depui declarația privind beneficiarul real.

Mâine, 9 iulie 2020 întră în vigoare Legea nr. 108/2020 care limpezește un pic, nu mult, apele.

Această lege îți spune că, dacă firma ta are ca asociați doar persoane fizice, NU trebuie să mai depui această declarație. 

Ei, dar treaba se schimbă dacă ai asociați persoane juridice. Ai în continuare obligația de a sta la cozi, de a semna în fața funcționarului de la Registrul Comerțului, cu cerneala potrivită acelui formular de declarație care este diferit de cel de pe site. 

Iar dacă ești ONG ești la fel de năpăstuit de soartă, stai nenică la cozi și depune declarația privind beneficiarul real.

Mai vrei, că mai am ?!

Dacă ai avut ghinionul să fii în somaj tehnic, te anunț cu tristețe că este posibil să nu figurezi ca asigurat. Iar dacă ai nevoie de cine știe ce investigații medicale să te înarmezi cu răbdare și tact și să cruți angajatorul sau contabilul de ”toate cele ” că nu este vina lor că tu nu mai figurezi în sistem…

Cam așa se prezintă ”marea mea” în aceste momente. 

Decide tu dacă este calmă sau agitată, limpede sau tulbure. 

Eu tot obosită sunt azi de atâta înotat.

#Să-ti fie bine, măcar ție!

#Dacă ți-a fost de folos, dă share și îți mulțumesc pentru că faci asta