Îmi imaginez că ai așteptat aceste prevederi ca pe o Lumină a Învierii (că doar suntem în perioada potrivită). Unii dintre voi chiar v-ați imaginat că odată scrise negru pe alb în cea mai citită ”carte” din zilele acestea – Monitorul Oficial – aceste prevederi vă vor salva firmele definitiv și voi vă veți rezolva imediat toate problemele.
Poate chiar visați cu ochii deschiși că statul va deschide larg brațele și vă va invita, încă o dată ()ca la șomajul tehnic) să vă luați partea voastră, fără limite și fără niciun fel de condiționări.
Eiii, dar asta se poate întâmpla doar în imaginație sau într-un vis în care speri până deschizi ochii, că totul o să devină realitate.
Doar că eu te forțez acum să deschizi bine ochii și să citești obsesiv condițiile, cu voce tare dacă este nevoie, astfel încât să fii tu mai întâi convins că te califici, că vrei și poți să te înhami la treaba asta.
După ce le-am disecat eu mai întâi, cu punctul pus unde trebuie și virgula la fel, am făcut o scurtă recapitulare și pentru tine, atât cât am putut în timpul ăsta și cât m-au mai dus puterile.
Insist să caști bine ochii cu riscul de a mă bodogăni cât vrei, și mai mult, te rog să îți iei lângă tine și un prieten de nădejde – avocat de ceva vreme – și stați împreună la o lectură temeinică.
Când simțiti că v-au luat creierii foc, mă puteți invita și pe mine, că de, unde’s mulți, puterea crește J
După ce citești ce ți-am atașat, fii atent și la recomandările mele, în cazul în care vrei neapărat să aplici pentru un astfel de credit:
Verifică-ți cu atenție cele 3 limite de valoare impuse de program, pentru a calcula valoarea maximă a creditării;
- Pentru că analiza cererii de creditare se face pe baza datelor financiare aferente ultimilor doi ani fiscali încheiați, părerea mea este că instituțiile de credit vor solicita și situațiile financiare la 31.12.2019;
- Ia în calculele tale neapărat și costurile suplimentare – comisionul de risc, asigurările pentru bunuri, ipoteci etc;
- Verifică dacă ai categorii de restanțe la Centrala Riscului de Credit;
- Consultă-te neapărat cu un avocat asupra garanțiilor pe care urmează să le instituiți;
- Verifică înainte conditiile de eligibilitate ale băncii cu care lucrezi. Înarmează-te cu răbdare și citește tot, chiar și ce este scris mic, mic, mic. Fiecare bancă are propriile reguli, așa că îți urez spor și răbdare multă
- Îți amintești că ți-am spus zilele trecute despre contabil: hârtii, hârtiuțe, bonuri și bonulețe? Ei, uite că ai nevoie de el și de toată rigoarea lui. Va trebui să prezinți documente justificative cât cuprinde (ca atunci când îți dă mama o rețetă cu făină cât cuprinde…pui, și pui și mai presari și tot nu este de ajuns – cam așa este și cu documentele justificative).
- Nu mă întreba despre formule de calcul pentru comisioane de risc sau alte asemenea că sunt și eu în săptămâna în care aștept lumina, exact ca tine.
- În final, te rog și iar te rog, măsoară de multe ori și taie o singură dată: ai nevoie cu adevărat de asta? Dacă atunci când îți răspunzi, nu stai vreo clipă pe gânduri înseamnă că ai luat decizia înțeleaptă.
- Eu pot să te sprijin să-ți spun căt de ”bancabilă” este firma ta, dar ai văzut că sunt momente în care te las să te joci singur, singurel în curtea ta.
- În plus, amitește-ți bancul cu statul și statuia … statul IA…nu prea știu să și dea gratis, dar poate vin eu din alte vremuri.
# Să vă fie bine!