Skip to main content

Domnule ministru, Boloș!
În mod normal, m-aș fi adresat cu stimate domnule, dar v-ați pierdut de mult stima mea.

Spun asta, odată ca profesionist expert contabil/consultant fiscal, a doua oară ca antreprenor, a treia oară ca soție, a patra oară ca mamă și nu în ultimul rând ca femeie.
Să vă scriu cu liniuță ca să înțelegeți de ce aleg să iau atitudine după 30 de ani de profesie și mai mult de jumătate de secol de viață:
– este ireal ce puteți face din profesia noastră în ultima perioadă. Dați ordonanțe fără a respecta măcar din bun simț, dacă nu din respect pentru mediul de afaceri, termenul de consultare înainte să le publicați în Monitorul Oficial. Aici fac referire clară la OUG nr. 70, publicat în Mo nr. 582/21.06.2024, cu termen de consultare publică 28.06.2024. Rezultă fără putință de tăgadă ignoranța și indiferența în analiza implementării acestui sistem e-TVA și lipsa totală a corelării cu prevederile Codului Fiscal. Poate ați uitat, dar codul fiscal este Biblia noastră, a economiștilor/consultanților fiscali, cei care vă furnizează informațiile și resursele pentru economia națională. V-ați aplecat măcar o fracțiune de secundă asupra impactului acestei ordonanțe, atât în mediul de afaceri cât și în cadrul propriului minister pe care îl conduceți, să vedeți câte situații fără ieșire pot apărea?

Păi, vă mai fac eu o liniuță să-mi explic raționamentul:
i) contribuabili-furnizori de bunuri sau servicii cu TVA la încasare pentru cei care nu aplică sistemul TVA la încasare. Cum îi veți încadra în mirobolantul e-Decont precompletat, dacă nu aveți informația referitoare la plată?
ii) bonurile fiscale pe care este înscris CUI-ul cumpărătorului, și pe care îl înscriem în decontul de TVA, noi ăștia, plebea în viziunea dumneavoastră, în același rând în care sunt înscrise și valorile din facturile primite în e-Factura.
Sunt doar două exemple simple și uzuale, suficiente să genereze neconcordante mai mari de pragul de 20% (minimum 1.000 de lei) astfel încât să notificați contribuabilul, adică tot pe noi plebea să vă justificăm diferența, mai bine spus ironia la adresa noastră, culmea, în termen de 10 zile!
Ce ați dori mai exact să comparăm pentru justificare, dacă nu avem aceleași date la care să ne raportăm?
Consider că este o adevărată vânătoare de vrăjitoare toată această șaradă la care ne supuneți în mod voit și conștient.
Sau poate doriți să ne exterminați ca profesie și să faceți cu contribuabilul onest, corect, ce vă taie capul, că oricum îl are plecat de mulți ani în fața organului fiscal ? Tind să cred că acesta este scopul.
Dacă noi, idioții dumneavoastră, vom sta cu ochii benoclați în SPV să vă urmărim și notificările inutile, pentru neconcordanțele față de decontul precompletat, când mai avem timp să ne facem profesia, să vă depunem declarațiile și deconturile corecte și reale, cele care constituie titluri executorii, astfel încât amărâtul de contribuabil să aibă timp să plătească obligațiile fiscale la termen?
Iarăși îmi răspund singură, nu vă pasă!
Dacă sunteți ministrul de finanțe, bănuiesc că ar trebui să fiți și OM, cu nevoi și dorințe firești de a petrece măcar o oră din zi cu familia, de a merge măcar odată pe an în concediu.
Aaa, am uitat, dumneavoastră v-ați spălat repede pe mâini, ați publicat oroarea de ordonanță și aveți două luni de relax, că de, v-ați făcut planul și treaba, înainte de vacanță parlamentară, care ține nu mai puțin de 2 luni, adică 62 de zile!

Cum ar fi dacă, noi plebea v-am lăsa pe “uscat” aceste două luni, fără declarații depuse și implicit fără obligații fiscale de plată ?
Pe unde ați scoate cămașa ulterior? Mă întreb așa, doar ca un exercițiu de imaginație, DEOCAMDATĂ!


– Să trecem acum la OUG nr. 69/21.06.2024 privind aparatele de marcat electronice fiscale…

Aici, întrebarea mea e simplă: aveți decența să ne spuneți la ce perioadă de timp trebuie să ne informăm clienții să-și bugeteze schimbarea caselor de marcat? Sau nu ați auzit de termenul cash -flow pe o perioadă mai mare de câteva zile? Acesta este ritmul modificărilor legislative la noi, de câteva zile. Adio predictibilitate, adio plan de afaceri.


Aș putea să continui la nesfârșit cu exemplele de schimbări legislative fără consultare, fără noimă și mai ales cu impact negativ în mediul de afaceri. Vă puteți lua singur datele din registrul comerțului referitor la firmele radiate.


La final, vă doresc să deveniți OM și să vă puneți o singură zi în locul celui care chiar gândește, muncește și își achită dările, cu speranța deșartă a unui timp petrecut cu familia și cu un vis, mereu iluzoriu, la un concediu fără laptop, fără beculețe de alarmă pentru termenul din 5, 10, 15, 20, 25 și ultima zi a lunii.


#Fărăstimă, încă un profesionist indignat!