Skip to main content
Un subiect fierbinte, care, din păcate, a fost trecut cu vederea este cel privind impozitarea de la 1 iulie 2024, cu cota de 70% a veniturilor a căror sursă nu a fost identificată !
Zic și eu așa, ca exercițiu de imaginație:
e-TVA a apărut taman când intra în vigoare impozitul de 70% 🤔
Ia-o p’asta cu 19 și uită de aialaltă cu 70, că e vară ai crererii înfierbântați de căldură, prin urmare, percutezi mai greu.
E-TVA e mizilic față de ce ne așteaptă!
Și acum să explic ce poate însemna în viziunea organului fiscal venituri a căror sursă nu a fost identificată.
Exemplul nr. 1
Ieși în oraș cu prietenii și împărțiți nota de plată. Unul plătește cu cardul și tu îi virezi partea ta, să zicem ipotetic, 93 de lei. Se întâmplă asta, sau nu?!
Vine “organul” la prietenul tău și îi cere justificare pentru cei 93 de lei. Care dintre voi a păstrat bonul fiscal? Sau l-ați făcut frățește juma’/juma’ așa ca amintire de la o ieșire de pomină? Doar întreb  🤷🏻‍♀️
Exemplul nr. 2
Ai de gând să pleci în concediu cu prietenii și rezervați o vilă în …habar n-am, Grecia, să spunem. Plătește unul singur, corect? Îi virați banii celui care a achitat, sau mergeți “moca”?
Cine a păstrat factura de cazare să o vadă “organul”, să crape de ciudă că tu te distrezi în concediu în vilă de lux și el se “spetește muncind”? Iarăși întreb, doar atât 🫣
Exemplul nr. 3
Strângeți bani să-i cumpărați unui coleg de birou cadou de ziua lui, că iese la pensie sau mai interesant, pleacă definitiv din țară (oare de ce?). Virați toți unuia singur, 1.000 lei (iarăși o sumă ipotetică). Mândri de voi nevoie mare, mergeți în gașcă și cumpărați cadoul perfect. Vine “organul” și te întreabă de unde ai tu cei 1.000 lei, (cel care ai colectat suma pentru toți)?!
Crezi că te crede pe cuvânt? Nu “Bobiță”, el știe una și bună, n-ai hârtii justificative așa cum vrea el, ești bun de plată!
Exemplul nr. 4 -ăsta e top, de top 😬
Împrumuți PFA-ul/SRL-ul că abia îți duci zilele din încasări. Banii îi ai din pensia părinților (ipotetic, din nou). Cum îi justifici “organului” de unde ai banii? Dar nu așa, fluturând din pleoape, cu hârtii “adevărate”/justificative, cum doar el știe modelul.
Mai am o grămadă de exemple din practică, dar ești isteț și ai prins ideea!
Eu nu vorbesc aici despre veniturile alea pe care le visează Marcel de mii/sute/milioane de lei(să nu fiu ipocrită și să spun euro), vorbesc despre noi, oamenii normali care chiar se spetesc muncind 12-14 ore pe zi, 6-7 zile pe săptămână pentru un venit care să îi asigure traiul zilnic.
Cam la asta s-a ajuns. Dacă crezi că bat câmpii, îți urez somn ușor și visează plăcut în continuare…